Ja, wij willen... trouwen op Terschelling!

U wilt trouwen op Terschelling? Dan kiest u voor één van de mooiste locaties van Nederland voor één van de mooiste dagen van uw leven.

Terschelling heeft bijzondere trouwlocaties: het gemeentehuis, het schuilkerkje, de vuurtoren, de Westerkerk en de sleepboot de Holland. U kunt ook een andere locatie kiezen die het beste bij u en uw partner past.

Aan uw trouwdag gaat heel wat regelwerk vooraf. Bij de formele zaken is de gemeente Terschelling u graag van dienst. Via deze website geven wij u zoveel mogelijk informatie om u voor te bereiden op uw huwelijk of partnerschapsregistratie. Heeft u vragen over de mogelijkheden of wilt u graag direct dingen regelen voor uw huwelijksdag? Neem dan gerust contact op met de gemeente Terschelling via telefoonnummer 0562- 446244 of mail naar gemeente@terschelling.nl.

Hoe regelt u uw huwelijksvoltrekking op Terschelling?

1. Datum en locatie reserveren

Als u besluit op Terschelling te willen trouwen, neem dan contact op met de gemeente Terschelling om een datum en locatie te reserveren. U kunt daarna uw voorgenomen huwelijk bij ons melden. Het invulformulier vindt u via het tabblad Melding. Trouwen is mogelijk van maandag tot en met zondag. De aanvang moet liggen tussen 09.00 tot 11.30 uur of tussen 13.30 tot 16.00 uur. De tarieven voor de trouwlocaties vindt u bij tarieven.

Op woensdagochtend om 09.00 uur worden de kosteloze huwelijken voltrokken in een spreekkamer door een ambtenaar. Deze zijn gratis, zonder toespraak en duren 10 minuten.  Er mogen maximaal 4 gasten mee naar binnen.

Locaties gemeente Terschelling
U kunt kiezen uit de volgende locaties:

• het Gemeentehuis
  • het Schuilkerkje
  • de Westerkerk
  • de Vuurtoren Brandaris
  • Sleepboot de Holland

Locatie naar eigen keuze:
Deze locatie reserveert u bij de exploitant. Houdt u er rekening mee dat de exploitant, naast onze kosten, zijn eigen kosten in rekening zal brengen. Hierover maakt u zelf afspraken met de exploitant. Nadat u bij de exploitant een huwelijksdatum en tijd heeft gereserveerd, is het van belang dat u het huwelijk op locatie aanvraagt bij de gemeente Terschelling. Dit doet de exploitant niet voor u. De aanvraag voor deze trouwlocatie moet minimaal drie maanden voor de huwelijksvoltrekking bij de gemeente binnen zijn.

2. Trouwambtenaar
De gemeente heeft drie trouwambtenaren die de huwelijken voltrekken. U kunt ook uw eigen trouwambtenaar meenemen, hier zijn wel extra leges aan verbonden.

Het is gebruikelijk dat de ambtenaar die het huwelijk voltrekt een korte toespraak houdt. De betrokken ambtenaar overlegt doorgaans van tevoren met het bruidspaar over de inhoud van de toespraak. Stelt u geen prijs op een toespraak? Dan wordt u verzocht dat tijdig door te geven.

3. Melding (de ondertrouw)
Wanneer u van plan bent om een burgerlijk huwelijk te sluiten, moet u dit melden bij de ambtenaar van de burgerlijke stand in de huwelijksgemeente. Dit doet u uiterlijk twee weken voor de huwelijksdatum via het formulier bij melding.

4. Overige huwelijksvoorbereidingen
Als u eenmaal met de gemeente bovenstaande zaken heeft geregeld, dan kunt u aan de slag met de verdere huwelijksvoorbereidingen. Uw grote dag vult u uiteraard helemaal naar eigen smaak in. We wensen u veel plezier bij het plannen van de mooiste dag van uw leven!